torsdag den 6. marts 2014

Hvordan genskaber vi mammutten?

Vi har fundet en mammut, og taget noget af dens DNA.
DNA ligger inde i cellekernen, omgivet af proteiner og for at komme ind til DNA'et skal vi først nedbryde cellekernen og cellembranen, det gør vi ved hjælp af opvaskemiddel, som er fedtopløseligt, fordi sæbemolekyler er specielle ved at de både kan tiltrække vand og fedstof, hvilket de kan, fordi de er halvt polære og ikke polære. 
Efter det skal vi nedbryde proteinerne, det gør vi ved at kommet noget protease i, som er et enzym, der spalter proteinerne, sådan at proteiner og DNA kommer hver for sig. 

Kopiring af DNA.
DNA'et kommes ned i et meget lille rør, som sættes ned i PCR-maskine, hvor man så tilsætter enzymer og nuklider, PCR-maskinen gør så at den varmer op, hvor DNA'et bliver skildt ad, hvorefter det bliver kølet ned igen, og enzymerne sætter sig på, hvilket forsætter til man kopiret DNA'et flere gange. 

Kloningen. 
Det oprensede DNA (cellekernen på billedet) sættes ind i en ægcelle fra en Elefant og der tilsættes kemikalier og elektrisitet, på den måde kommer cellen til at tro at den er et befrugtet æg. Ægget begynder at dele sig og forvandler sig til et embryon som i starten består af embryonale stamceller som kan udvilke sig til alle celler i kroppen. De embryonale stamceller tilpasser sig og man kan få dem til at udhvikle sig til et foster ved at sætte dem op i en livmoder. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar