I starten af timen bliver der fremlagt.
Appetitregulering og hjerte- karsygdomme.
E-numre.
Vi skulle benytte hjemme siden http://www.toft.dk/e-nummer. Hvorved man
kan se hvad der kan være i dine vare. Så som ”vær på vagt”, ”Animalsk”, ”Undgå
stoffet”, ”Genmodificeret”
Eksempelvis E320, hvilket er fra tyggegummi fra Mentos. ”Har forårsaget kræft i formaver hos rotter” ”BHA
har vist en svag østrogen effekt- en mulig årsag til mænds faldende
sædkvalitet”
Kroppens
energibalance
-
Den energi som vi bruger i løbet af dagen. Man
skal have en vis mængde dog ikke for meget, for så tager man på. Hvis du får
for lidt taber du sig.
-
RTP er med til at hjælpe vores krop i gang.
Aktivitet- Jo større muskler man har, jo højere stofskifte
har man. Mænd har generelt et større stofskifte end kvinder, da mænd før i
tiden primært skulle jage og kæmpe som kvindens gunst. Kvinder har flere fedt
depoter, for at kunne føde og amme.
Appetitten reguleres
i hypothalamus. Det som registerets på kort sigt er bl.a.:
- Smagen.
- Tygning og synkning of maden.
- Mavens flydningsgrad.
- Stofskifteprocessernes varmeproduktion.
- Og mere diffust også dufte af mad eller snak om mad.
Det som registreres
på lang sigt er:
- Blodets indhold af sukker, aminosyrer og fedtsyrer. (Hormoner
som udskilles fra fedtvævet)
- Blodets indhold af insulin, CCK og leptin.
- Glykogenlagrenes fyldningsgrad. (Den glukose som der
kommer via respiration er ATP. Den glukose som man ikke bruger bliver lageret.
Et energilager.)
Protein har den største varmeproduktion.
Aminosyrer kommer ud i blodet og gør at kroppen føler sig
mæt i længere tid. Insulin regulerer indholdet af sukker.
Definition på et hormon:
Der er fire ting, som
karakteriserer hormoner:
-
Hormoner er
regulerende stoffer. Så som insulin.
-
Hormoner dannes i
endokrine kirtler.
-
Hormoner spredes
med blodet til hele kroppen
-
Hormoner virker
kun på særlige målceller, som har hormon-receptorer.
Der er dog også en negativ feedback. F.eks vores
hypofyse sender signal til thyreoidea at vi er sultne, som sender det videre
til vævsceller. Dette er dog ikke godt, for så er vi sultne hele tiden. Hvilket
ville kunne føre til overvægt.
Hjertekarsygdomme.
-
Rygning (danner
flere blodplader og de klistrer sammen)
-
Overvægt (højt
kolesteroltal)
-
Diabetes
(forstyrrelser i fedtstofskiftet, højt kolesterol, høj blodtryk)
-
Fysisk
inaktivitet (fedtstofskiftet hæmmes)
-
Mættet fedt
(sætter sig i blodårer)
F.eks. hvis du
er overvægtig. Så er er for meget fedt i kroppen, den fedt optager noget af
blodkarenes plads. Derved er der mindre plads til blodkarrene. Blodtrykket
bliver øget. Men hvis det er svært for blodet at komme igennem, så kan der
komme en blodprop.
Hej Hej.
SvarSletJeg synes du har fået alt det vigtige med fra sidste uges dagsorden.
Et flot og langt indlæg, som dækker alle de punkter vi kom ind over i sidste time:-)
SvarSletDog blev jeg lidt forvirret over afsnittet med E-numre. Hvad er det, der viser, hvad man skal være på vagt over for og måske helt undgå?
Og er det kun mig, som har forstået den der negative feedback som en god ting, som fortæller vores hjerne at vi er mætte?
Det er rigtig godt skrevet kort og præcist og er til at forstå :-)
SvarSletMeget flot og grundigt indlæg. For at gøre det mere levende kunne du have lagt nogle figurer fra en lærebog ind. Fint med link til den e-nummerguide vi brugte
SvarSlet