torsdag den 10. oktober 2013

Epo


Amalie, Adis og tina

Epo- fysologiske ændringer stoffet for årgsager

EPO eller Erythropoietin

EPO er et naturligt hormon, der dannes i nyrerne. Hormonet stimulere knoglemarven til at producere nye eller flere blodlegemer. De røde blodlegemer transportere ilt til musklerne, så de kan fortage respirationsprocessen(energidannelse). Hvis man har mangel på de røde blodlegemer, for musklerne ikke tilstrækkelig med ilt under fysisk arbejde og man bliver derfor hurtigere træt og udmattet. Derfor har man udviklet et kunstigt EPO, så man kan øge ilt tilførelsen og herved sin energidannelse hvilket gør man kan præstere bedre, og det udnytter sportsudøvere der skal præstere i længeretid, fx cykel ryttere.
EPO er et protein bestående af 166 aminosyrer.


Epo gør konditionen bedre fordi at du bliver bedre til at optage ilt.


Sundheds mæssige risikoer

Epo giver et højt hæmotokrittal (andelen af rødeblodlegmer i blodet), de røde blodlegmern kommer til at fylde mere så blodet bliver tykker og derfor kan der opstå blodpropper fordi hjertet får svære ved at pumpe det rundt især i hvile, hvor cirkulationen er lav, så hvis man tager epo har man også brug for blod fortyndende medicin. Der er også en risiko for at få anæmi (blodmangel) fordi kroppen holder op med selv at producere homornerne hvis man tager epo over lang tid, blodet bliver dårligere til at størkne.Væksthormon giver store hænder og fødeder


Risiko hvis man tager vækst hormoner

Hvis sunde og stærke mennesker bruger væksthormon kan det føre til et overskud af væksthormon. Det kan få kroppen til at vokse på de særeste steder. Næse, hænder og fødder kan bliver større. Samtidig kan væksthormon udløse sukkersyge og alvorlige allergiske reaktioner. De anabole steroider er kunstigt fremstillet og ikke bærer nogen former for smitterisiko, kan væksthormoner rent faktisk give hiv, gulsot og Creutzfelt Jakobs sygdom, Hvor de anabole steroider er billige - 20 kroner per tablet - koster en væksthormonkur op til flere tusinde kroner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar