tirsdag den 8. oktober 2013

Erytrhropoitein (EPO)

EPO er forkortelsen af hormonet erytrhopoitein. Det produceres naturligt i nyrene, hvorefter det stimulererl knoglemarven til at producerer erytrocytter (røde blodlegemer). Dette er en naturlig biologisk proces.

I den medicinske verden bruger man hormonet til patienter, som lider af en kronisk sygdom, der forhindrer nyrene i at producere den naturlige EPO. Disse patienter kan få kunstig EPO via injektion som fremmer productionen af erytrocytter og dermed hæmoglobin (jern indholdigt stof). Ved misbrug af dette stof, kaldes det for øget hæmatokrit.

Den naturlige hæmatokrit værdi hos mænd, ligger normalt omkring 40 - 45. Hvis Doping via indtagelse af EPO finder sted og værdien af hæmatokrit øges til over 50, vil man være i risiko zonen til at udvikle øgede mængder af trombocytter og de røde blodlegemer vil med tiden koagulere og danne sig en blodprop.

Ved indtagelse af Hormonet (EPO), dannes der hermed flere erytrocytter og hæmoglobin til at øge mængden af ilt til det dynamiske muskel arbejde.

Idrætsudøvere som træner kondition, skal have store mængder af ATP og ilt til muskel arbejdet. Denne proces kræver en aerob forsyning igennem mytokondrierne til at levere den nødvendige energi. Jo flere erytrocytter myoner (muskel fibre) kroppen indeholder, desto mere ilt kræves der. Myoglobin findes i enhver muskel celle, som er et jernindholdigt stof der trækker ilt til sig. Hvis der ikke ikke er tilstrækkelig ilt til muskel arbejdet, begynder den anaerobe proces og dette dannee mælkesyre, så idrætsudøveren "syrer" til og dermed ikke kan fortsætte arbejdet.

1 kommentar:

  1. Bloggen i sig selv er fin nok.. den har en passende længde for der er jo ikke nogen der rigtig gider læse mere.. Den kan måske være en smule svær og forstå for udefra kommen(det er sku da med d)e når der er alle de fine ord med uden en brugsanvisning/ordforklaring.. Generelt er bloggen forklarende omkring emnet hvis man er i stand til og forstå de svære ord.. Med de aller mest venlig og sødeste sukkerdækkede og kærlige hilsener os..

    SvarSlet