onsdag den 25. januar 2012

Udregning af kondital


Bioblog d. 25.02.2012 – Bestemmelse af kondital.

I dag skulle vi måle vores kondital.
Dette skulle gøres vha. en kondicykel, samt en pulsmåler og et stopur.
Fremgangsmåden for dette skulle udføres således at:
   1.     Cyklen indstilles så den passer til forsøgspersonens højde. 
   2.     Forsøgspersonen får puls ur på, husk at sikre at der er puls signal.
   3.     Opvarmning: Forsøgs­per­so­nen cykler i fire-fem minutter ved lav belastning, cirka 60 watt for piger og 75 watt for drenge.
   4.     Pulsen aflæses ved opvarmningens ophør og bruges til at fastlægge belastningen for arbejde 1 i samråd med læreren.
   5.     Arbejde 1: Bremsebåndet strammes til den fastlagte belastning og pulsregistreringen sættes i gang.
   6.     For­søgspersonen cykler i fem minutter præcist på den fastlagte belastning, hvilket kontrolleres af en hjælper.
   7.     Efter fem minutter aflæses pulsen og arbejdet ophører, men puls registreringen fortsætter. Puls og arbejdsbelastning noteres i ske­maet nedenfor.
         8.  Belastningen for arbejde 2 fastlægges i samråd med læreren. Imens holder forsøgspersonen pause indtil pulsen er under 100.
         9.     Forsøgspersonen cykler igen i fem minutter præcist på den fastlagte belastning, og slutpuls og belastning noteres som før. Puls registreringen fortsætter indtil pulsen er kommet under 100.

         10.  Konditallet udregnes ud fra vejledningen på næste side.
Under testen udfyldte vi et arbejdsskema, for arbejds intensiteten(watt) samt pulsen.


Arbejde 1
Arbejde 2
Arbejdsintensitet – Watt
105
160
Puls
121
150



Efter testen. Skulle vi udregne konditallet.
Fremgangsmåden for udregningen af konditallet skulle udføres således.


Udregning af konditallet
I den følgende udregning af konditallet får I brug for lidt matematisk udholdenhed. Pointen i udregningen er først at finde frem til det maksimale cykelarbejde forsøgspersonen kan klare. Det maksimale arbejde omregnes derefter til iltforbrug og kondital for forsøgspersonen, idet et vist arbejde svarer til en vis mængde ilt optaget.
  1.     Det maksimale cykelarbejde findes ved at tegne et xy-koordinatsystem på millimeterpapir med arbejd sintensitet i watt hen ad x-aksen og pulsen op ad y-aksen.
  2.     I koordinatsystemet afbildes de målte resultater som to punkter, det vil sige pulsen som funktion af arbejds intensitet ved arbejde 1 og arbejde 2 i watt.
  3.     Tegn en ret linie gennem de to punkter. Linien forlænges opad til den skærer en vandret linie for max-puls svarende til puls 220 minus alder.
  4.     Fra skæringspunktet mellem de to linier tegnes en lodret linie ned til x-aksen.
  5.     Det maksimale cykelarbejde aflæses på x-aksen, der hvor den lodrette linie skærer x-aksen.
  6.     Nu kender I det maksimale cykelarbejde (watt) forsøgspersonen kan udføre. Dette omregnes til det totale arbejde ved at korrigere for den såkaldte nyttevirkning. Det maksimale cykelarbejde udgør nemlig kun en mindre del af det totale arbejde kroppen har udført, idet en masse energi bruges på gnidningsmodstand i musklerne. Dette arbejde kræver også optagelse af ilt. Ved cykling er nyttevirkningen ca. 23 %. Det vil sige at kun 23 % af kroppens arbejde går direkte til at drive cyklen, langt størstedelen bliver til kropsvarme. Det totale arbejde kan derfor udregnes på følgende måde:

  7.     Det totale arbejde omregnes til kilojoule pr. minut ved at gange med 60 og dividere med 1000 (idet en watt svarer til en joule pr. sekund).
  8.     Nu mangler I blot at udregne hvor meget ilt der må være blevet optaget i kroppen for at udføre det totale arbejde. Her ved man at for hver liter ilt man optager i kroppen, sker der en energifrigivelse på 20,5 kilojoule via cellernes respiration. Forsøgspersonens maksimale iltoptagelse kan derfor udregnes på følgende måde:

  9.     Den udregnede maksimale iltoptagelse dækker iltforbruget til forsøgspersonens totale arbejde. Hertil skal lægges kroppens iltoptagelse i hvile som er ca. 0,3 L ilt pr. minut.
1    Til slut omregnes den maksimale iltoptagelse pr. minut til kondital ved at dividere med forsøgspersonens kropsvægt samt gange med 1000 for at omregne fra liter til mL. Dermed får man konditallet udtrykt i mL ilt optaget pr. min pr. kg legemsvægt.



Makspulsen regnes ud ved at tage 220 - alder(20 i dette tilfælde) = 200 og ikke ved at sige alder - 220 som der står skrevet på papiret.




















Resultatet ender altså med at være
Efter arbejde 1:
Arbejds intensiteten(watt) - 105
Puls(slag/min) - 121
Efter arbejde 2:Arbejds intensiteten(watt) - 160
Puls(slag/min) - 150
Ved at indsætte disse resultater i et koordinat system kan vi nu nå frem til denne konklusion.
For at opnå den maksimale puls, så skal arbejds intensiteten(watt) være på 250.   
Hvilepuls er på 63

Konditallet er 51,5 (Over middel) - Dette passer dog ikke helt, da alderen i bogen er beregnet til "Mænd og kvinder" i alderen 15-19 år, som i også kan se på nedenstående billede.




5 kommentarer:

  1. Det ser rigtig godt ud Peter! :-)

    SvarSlet
  2. Det ser rigtigt godt ud så kan jeg se hvad der er lavet da jeg var syg i onsdags.

    SvarSlet
  3. Flot, godt at der er billeder, men mangler lidt nogle overskrifter, så det bliver mere overskueligt :-)!

    SvarSlet
  4. Rigtig fint indlæg. Super godt med billeder, tabel og grafer som viser hvordan I finder det maksimale arbejde. Man kunne evt sætte figurtekst eller overskrift på tabel eller graf. Kunne også være fedt hvis der var skabt sammenhæng mellem det vi lavede denne undervisningsgang og så vores overordnede tema om energi. Mvh Klaus

    SvarSlet
  5. TL;DR
    let at forstå enda vis man kun ser på billederne

    SvarSlet