onsdag den 9. januar 2013

Diabetes

Hvorfor får man diabetes?

Type 1:
I kroppen hos type 1 patienter er insulin produktionen enten stærkt nedsat eller ødelagt. Sygedommen er kronisk og kræver behandling med insulin resten af livet.
Årsagen til type 1 er stadig ukendt. Forskerne har forskellige teorier, heriblandt stigende forurening, manglende d-vitamin, infektioner og virus. Det er ikke kun én ting, men flere ting der kan være årsagen.

Type 2:
80-90% af alle diabetikere i landet har type 2. Nogle af årsagerne kan være usund livsstil, overvægt og nedsat fysisk aktivitet.
Det der sker ved en diabetes 2 patient er, at indholdet af glucose i kroppen stiger. Kroppens organer er ikke modtagelige for insulin, dette kan være pga. fedt væv rundt om organerne. Bugspytkirtlen kan ikke producere det hormon der kaldes insulin.
Sund kost og motion er essentielt for type 2 diabetikere.

Diabetes

Hos raske mennesker er blodsukkerkoncentrationen af glucose i blodet 4-8 mmol pr. liter blod.
Generelt er der lavest koncentration af glucose om morgenen, da man ikke har spist i mange timer og været i hvile tilstand. Den er højest efter indtagelse af føde. Hos diabetikere kan blodsukkerniveauet være dobbelt så højt som hos raske mennesker, hvis de ikke modtager nogen form for behandling. Med tiden kan det føre til et dårligere helbred, som f.eks. skader nyrerne, blodåreforkalkning, risiko for blodpropper, nerveceller beskadiges, det påvirker følelsessansen - især fødderne påvirkes og synet kan påvirkes, da det forårsager blødninger i øjets nethinde.

Figuren er fra Systimes bioaktivator.
Diagnosticering af diabetes Diagnosen meget usandsynlig Diagnosen usikker Diagnosen meget sandsynlig
Ustandardiseret blodglucosekoncentration
(mmol/L) Mindre end 4,4 Mellem 4,4 og 11,1 Mere end 11,1
Fastende blodglucosekoncentration
(mmol/L) Mindre end 4,4 Mellem 4,4 og 6,7 Mere end 6,7 ved to målinger
Blodglucose koncentration
2 timer efter indtagelse af 75 g
glucose (mmol/L) Mindre end 7,8 Mellem 7,8 og 11,1 Mere end 11,1
Tabel 1: Diabetesdiagnose. Diabetes diagnostiseres ved målinger af blodets koncentration af glucose.

Symptomer

Symptomer på diabetes kan være tørst, træthed, hyppig vandladning, nedsat appetit og vægttab, kløen omkring kønsorganer og infektioner i hud og på slimhinder. Hvis man går i længere tid uden behandling kan nogle af de tidligere nævnte ting også forekomme, som skader på nyrerne, blodåreforkalkning, risiko for blodpropper, nerveceller beskadiges, det påvirker følelsessansen - især fødderne påvirkes og synet kan påvirkes, da det forårsager blødninger i øjets nethinde.

Vores vurdering

Efter vores vurdering er stenalderkosten velegnet for diabetikere. Stenalderkost indeholder sundt fedt, meget proteinrig kost, kosten skaber en høj og langtidsvarende mæthedsfornemmelse, og der er lavt sukkerindhold.

Sendt fra min iPad

3 kommentarer:

  1. Rigtigt fint blogindlæg som kommer ind på det mest væsentlige vedr. diabetes.

    Det er dog synd at man ikke kan se figuren og at tabellen har fået en dårlig opsætning, så alt teksten står lidt rodet (Ser indlægget via Mac, ved ikke om det gør en forskel).

    Derudover kunne man godt være kommet ind på insulinresistent, da det (så vidt jeg er bekendt med), er en af årsagerne til at der udvikles diabetes og er noget mange diabetes patienter lider af.

    /Annemette

    SvarSlet
  2. Et rigtig godt, let og overskueligt indlæg. Det er nemt at finde det man skal bruge og man bliver ikke forvirret over opsætningen. Det er dog lidt ærgerligt at figuren ikke er kommet med men ellers et rigtig godt indlæg :)

    SvarSlet
  3. Meget informativt indlæg. Udover de fra Annemette nævnte ting savner jeg lige de forskellige kilder for indlægget.

    SvarSlet