Denne blog er en del af undervisningen i biologi ved VUC Sønderjylland. Bloggens formål er at kursisterne skal træne det at skrive og formidle biologi.
onsdag den 9. januar 2013
Mangel på B-vitamin
Mangel på B-vitaminer
Vi har valgt at undersøge mangelsygdomme i forhold til b-vitaminer.
Generelt om B-vitaminer
Der findes flere B-vitaminer men det de har til fælles er at de indgår i stofskiftet som et hjælpestof (coenzym) og at de er vandopløselige.
Depoterne i kroppen der kan opbevare B-vitaminen er meget små.
På nuværende tidspunkt kender man til 7-8 forskellige former for B-vitaminer.
Et eksempel på et B-vitamin (B1)
B1 indeholder svovl (N) og en amin gruppe.
B-vitamin mangel
Vi har valgt at gå i dybden med riboflavin (B2), thiamin (B1), cyanocobalamin (B12).
B12 vitamin
Symptomerne
B12 har betydning for nerveceller og barnets vækst. For at vitaminet kan dannes er der brug for et velfungerende tarmsystem. Mange sukkernarkomaner har derfor mangelsymptomer.
Symptomerne på b12 mangel kan være blodmangel, usikker og ‘hoppende’ gang, dårlig muskelkoordination, svækket nervesystem, nedsat vækst, træthed, dårligt immunforsvar, koncentrationsproblemer, dårlig hukommelse og nedsat lugte- og smagssans.
Kilde for B12
En lille del af B12 vitaminet produceres af tarmens mikroorganismer og bliver deponeret i leveren. Men det meste af vores B12 behov bliver dækket igennem mad og evt. tilskud. B12 findes i æggeblommer, spirer, lever, kød, fisk, ost og mælk.
B1 - Thiamin
Symptomer
Ved mangel på thiamin sker der en syreophobning i musker og væv og det kan medføre ømme musker og muskelsvigt. Ved stor mangel af thiamin kan det medføre sygdommen beri beri. Der er flere forskellige grader af sygdommen. Symptomerne på den svage form af sygdommen er appetitløshed, træthed og vægttab. Symptomer på den svære grad af sygdommen er irritabilitet, ømme musker, muskelsvigt, følelsesløshed og afkræftelse. Sygdommen er almindelig i u-landende pga. underernæring.
Kilder
Hvis man har en bred varieret kost får man nok thiamin. Thiamin findes i kød, grove kornprodukter, ost og grøntsager.
B2 - Riboflavin
Symptomer
Mangel symptomerne ved denne vitamin er ikke så omfattende selvom det har en stor betydning for stofskiftet. Symptomerne er sår i mundvige, misfarning af mundslimhinder og læber, betændelser i ansigtshuden, overfølsomhed for lys. Men hos dyr har man kunne påvise vækst standsning og nedsat efterkommen.
Kilder
Mælkeprodukter, kød og kornprodukter udgør de væsenligste kilder for riboflavin. Se evt. figur 2.
B3 - Niacin
B3 har indflydelse på omsætningen af kulhydrater, fedtsyrer og aminosyrer.
Symptomer
Stort mangel på niacin medfører sygdommen pellagra. Følger af sygdommen er dermatitis (hudsygdom), diarre, demens og i værste fald død.
Kilder
B3 findes i kød, mælk, ost og grøntsager.
B-vitaminer og stenalderkost
Vi har beskæftiget os med stenalderkosten og derfor vil vi kort belyse hvor godt den kost passer sammen med B-vitamin og mangel på samme.
Hvad er stenalderkost?
Hvis man følger stenalderkosten skal man helst undgå følgende madvarer:
- Korn (hvede, rug, byg, havre, ris…)
- Bælgfrugter (soyabønner, kickærter, peanuts..)
- Tilsat sukker i alle former. (findes i stort set alt slik, is, sodavand og kage..)
- Vegetabilske frøolier (soyaolie, majsolie, jordnøddeolie/smør..)
- Mejeriprodukter (mælk, yoghurt (som i øvrigt også ofte er tilsat sukker))
Man skal i stedet spise de mest næringsrige fødevarer man kan finde:
Mange forskellige grøntsager (og nogle rodfrugter, som egentlig er stivelsesholdige), kød, fisk, fjerkræ, skaldyr, masser af sundt fedt, frugt og æg. Nødder og frø kan man også sagtens spise, men hvis du ønsker et vægttab, kan det være en god idé at holde lidt igen her.
- Se: paleo-kost.dk
Er stenalderkost godt eller skidt for B-vitaminet?
Jo mindre forarbejdet maden er jo flere B-vitaminer er der.
Her passer stenalderkosten godt sammen med B-vitaminer.
B1 - Thiamin
En almindelig dansker får dækket halvdelen af sit thiamin (B1) behov vha. mælke- og kornprodukter. Vil man følge stenalderkosten skal man være meget bevidst om hvilke grøntsager og hvilket kød der er meget thiamin for at dække behovet.
B2 - Riboflavin
I en almindelig dansk kost er det kun 21% procent af riboflavin behovet der bliver dækket af kød mens 50% bliver dækket af mælke- og kornprodukter. Så også her skal man være opmærksom på at få nok riboflavin behovet dækket igennem kød, grøntsager og nødder osv.
B3 - Niacin
Også her er det vigtigt at kende niacin kilderne da kød og grøntsager kun dækker ca. halvdelen af niacin behovet i den danske kost.
B12 - cyanocobalamin
Man får ikke B12 gennem vegetarisk kost. Det er bakterier der danner B12 vitaminet. Vi kan optage disse vitaminer gennem kød og mælkeprodukter. Her går stenalderkosten godt i spænd med B12 vitaminet.
Kilder:
http://www.zonekilden.com/bvitamin1.html
Bog: Human ernæring af Gustav Nedergaard
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Rigtigt fint, meget informativt og overskueligt blogindlæg :)
SvarSlet/Annemette