onsdag den 9. januar 2013

Hjertekarsygdom


Hjerte-kar sygdomme Hjerte-kar sygdomme er den hyppigste dødsårsag i Danmark.
Symptomerne på hjerte-kar sygdomme:
- Hjertekrampe, blodprop i hjertet, hjertesvigt med åndenød og hævede ben, rytmeforstyrrelser med hjertebanken, svimmelhed eller besvimelse.
- Blodprop eller blødning i hjernen. Fx talebesvær, synsproblemer, lammelser, kramper eller evt. Demens.
- Vindueskiggersyge, blodprop i benpulsårer med bensår og koldbrand.
- Nyresvigt
- Impotens.

En af sygdommens hovedårsager er åreforkalkning, som fører til forsnævringer af puls årene og risiko for blodprop i f. Eks. hjerte eller hjerne. Andre hjertekarsygdomme er fx hjertesvigt, forhøjet blodtryk, hjerteklapfejl, eller blodprop i lungerne. Herunder er opremset de hypigste årsager til hjerte-kar sygdomme:
  • ·  Rygning
  • ·  Arvelige tilbøjelighed til åreforkalkningssygdomme (blodprop, slagtilfælde mv. I tidlig alder hos
    forældre eller søskende)
  • ·  Forhøjet kolesteroltal i blodet
  • ·  Overvægt, specielt med fedt på maven(æbleform)
  • ·  Det mandlige køn
  • ·  Kvinder efter menstruationsophør
  • ·  Sukkersyge
  • ·  Forhøjet blodtryk
  • ·  Manglende motion.
    Hvis en person f.eks. har to af disse risikofaktorer, forøges den samlede risiko for åreforkalkning med 2*2 altså 4.
    Behandlingen er at kosten bør opstrammes. Ofte med færre kalorier, mindre indtag af dyrisk fedt, til fordel for mere fisk, fibre og grønt. Fiskeolie(N-3 flerumættede fedtsyrer. ) kan formindske dødeligheden efter blodprop i hjertet.
    Kosten bør have et højt indhold af frugt og grønt, (500-600g), 1-2 fiskemåltider om ugen med en fedtenergiprocent på max 30. Derudover kan det anbefales en kost, der indeholder max 10% mættet fedt.
    De generelle kostanbefalinger, både til befolkning og flere patientgrupper, lyder på en stor andel kulhydrater(55-60% af energien) sammen med er begrænset fedtindtag. For de fleste betyder det, at en del at kostens fedt skal erstattes af kulhydrat. Det er derfor relevant at afklare, om

    et øget indtag af kulhydrat kan have ugunstig virkning på risikofaktorerne for hjertekarsygdom. I den forbindelse er det specielt sukker og fruktose, som er blevet mistænkt for at have en ugunstig indvirkning på plasma-lipider.
    Ligeså er kostrådene for stenalderkost er grønsager, frugt, en masse kød, og alt forarbejdet mad frarådes. Derfor er der nogle aspekter i stenalder kost, der er med til at mindske chancerne for hjerte-kar sygdomme. Dog skal der tages højde for begrænset mættet animalsk fedt. Ved at følge kostrådene for stenalderkost, kan der dog være mangel på kulhydrater som der anbefales mod hjerte-kar sygdomme.
    Netdoktor.dk
    Perspektiv. Nu
    Apoteket.dk - Overlæge i hjertesygdomme Peter Riis Hansen. Systime.dk 

3 kommentarer:

  1. Rigtigt fint blodindlæg vedr. hjerte-kar sygdomme.

    Desværre synes jeg at der er lidt forvirrende at læse pga. opsætningen. Kunne måske godt have været mere inddelt i afsnit, men det er jo en smagssag.

    /Annemette

    SvarSlet
  2. Rigtig godt indlæg med en tekst der er til at forstå. Dog savner jeg nogle afsnit så det er mere overskueligt for læseren at finde det han/hun leder efter f.eks. symptomer eller hvad man skal gøre for at forebygge det. Men ellers synes jeg det var rigtig fint.

    SvarSlet
  3. Mange gode informationer om hjerte-kar-sygdomme. Mere struktur ville fremme forståelsen af indholdet.

    SvarSlet