Dette er et blogindlæg som vil omhandle mangelsymptomer i forbindelse med vitamin/mineral-mangel. Vi har valgt at beskæftige os med jernmangel og sætte det op mod stenalderkost, som er blevet en stor trend indenfor kost og sundhed.
Jernmangel - Symptomer, samt hvordan og hvorfor symptomet opstår:
Jern findes bl.a. i de røde blodceller, der transporterer ilt fra lungerne og ud i kroppen, mens det i muskelvævet binder ilten, som en reserve ved kraftig muskelaktivitet. Kroppen optager kun en lille mængde jern igennem den kost man indtager. Ofte er det kun under en tiendedel og i mange tilfælde er det kun en enkelt procent. Derfor er jernmangel også en af de mest velkendte og udbredte typer af fejlernæring.
Har man været udsat for jernmangel over længere tid, kan man udvikle jernmangelanæmi. Anæmi er en tilstand hvor man ikke har tiltrækkelige sunde røde blodlegemener i kroppen, som har til opgave at transportere ilt ud i kroppens væv, derfor kan jernmangel have alvorlige og livsfarlige konsekvenser.
Symptomer på jernmangel:
- Træthed
- Hovedpine
- Bleghed
- Svaghed
- Hjertebanken
- Åndenød
- Svækket immunforsvar (hyppige infektioner)
- Uro i benene (RLS)
- Hårtab
- Irritabilitet
- Bøjede, let derforme negle
- Pica (tilstand hvor man har trang til indtagelse af usædvanlige fødevarer og materialer)
- Plummer-Vinson syndrom (spiserørs- og mundhulesygdom)
Hvordan og hvorfor udvikler man jernmangel:
Der er flere forskellige årsager til hvorfor man udvikler jernmangel. De primære årsager er et utiltrækkeligt jernindtag igennem kosten, jerntab hos kvinder i forbindelse med menstruation og problemer i fordøjelsessystemet f.eks. hvis man har en kronisk mavetarmsygdom kan dette medfører til forringet absorbering af jern.
Optagelsen af jern foregår i den øverste del af tyndtarmen, men kun 5-10% af det jern der indtages i kosten hos raske personer bliver optaget i tarmen, da kroppen selv regulere hvor meget af jernet der skal optages afhængig af hvor meget jern der er brug for. Sunde og raske mennesker kan derfor ikke få for meget jern, da kroppen selv regulere mængden i forhold til optagelse af udskillelse.
Jernindtag igennem kosten - Forebyggelse:
Jern findes bl.a. i kød, fisk, skaldyr, fjerkræ, rosiner, svesker, dadler, figner, mandler, broccoli, bønner og linser. Fødevarer med et højt indhold af groft korn indeholder også et højt indhold af jern.
Derudover er fødevarer der indeholder meget C-vitamin vigtige, da det hjælper kroppen med at optage jern. Dette kan gøres ved f.eks. at indtage kål, kartofler, citrusfrugter.
Stenalderkost i forhånd til Jernmangel:
Stenalderkost er meget oppe i tiden. Stenalderkost handler om at man skal spise den man som man er skabt til dvs. at de mener at man skal spise som man gjorde i stenalderen. Kosten handler om at man skal undgå forskellige fødevarer som man ikke have i den tid f.eks. alle kornprodukter, bælgfrugter, tilsat sukker, forarbejdede fødevarer, mejeriprodukter og mange stivelsesholdige grøntsager som f.eks. rodfrugter og kartofler.
Problemet ved at spise stenalderkost i forhold til optagelsen af jern, er at de fleste fødevarer som man skal undgå, er fødevarer som har et højt indhold af jern heriblandt grove kornprodukter, samt bønner og linser (bælgsfrugter) som er gode kilder til jern. Derudover må man heller ikke spise kartofler, som er en kilde til C-vitamin som nævnt tidligere er med til at hjælpe kroppen med at optage jern.
Ved at følge stenalderkosten og at man ikke indtager jern nok igennem kød, mandler og grønt kan dette medføre til et utiltrækkeligt jernindtag. Stenalderkost er også meget udbredt blandt sportfolk, som derfor er mere udsatte for jernmangel, da de pga. deres hårde træning har et øget behov for jern.
Derfor kan stenalderkost ikke anbefales, medmindre man er sikker på at man får tiltrækkeligt med jern igennem kosten, eller evt. tager et tilskud af jern i form af et kosttilskud.
Kilder:
- Dagenssundhed.dk
- Bioactivator
- Sundhedslex.dk
- Sundhed.dk
- paleo-kost.dk
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletEt rigtig fint blogindlæg med en god opbygning.
SvarSletGodt og overskueligt oplæg. Teksten er nem at forstå og let at komme igennem da den er delt godt op i afsnit. :)
SvarSlet